TINNITUS

Je bent niet alleen.

Tinnitus
Karen
op 13 september 2020 -- 1 min. leestijd

Je ziet het niet aan mensen die je tegenkomt op straat, maar tinnitus komt vaker voor dan je denkt.

1 à 2 miljoen Belgen lijden aan tinnitus

Tinnitus is een wijdverspreid probleem dat ongeveer 10 tot 20% van de wereldbevolking treft. Meer nauwkeurige cijfers zijn er niet. De variatie tussen de cijfers in de wetenschappelijke onderzoeken is dan ook groot. Dit komt onder andere door verschillen in de studieopzet. Er is vooral verschil tussen de onderzochte populaties en de gebruikte definitie van de tinnitus en dan in het bijzonder hoe lang deze al aanwezig is. Als we deze cijfers vertalen voor België lijden 1 à 2 miljoen Belgen aan tinnitus.

niet-alleen

Tinnitus komt het vaakst voor bij 65-plussers

Als we specifiek kijken naar onderzoeken die toespitsen op de leeftijdsgroep van 65+ dan zien we dat ongeveer 30% oorsuizen rapporteert.

Oorsuizen bij kinderen

Ook bij kinderen kan tinnitus voorkomen. Vaak kunnen ze het echter (nog) niet vertellen of zijn ze zo gewend geraakt aan het geluid dat ze het als een natuurlijk gegeven accepteren. Ze zullen dus niet snel klagen over het fenomeen.

Je bent dus niet alleen!

Het merendeel van de mensen die te maken krijgen met tinnitus, leren die zelf spontaan naar de achtergrond drukken. Wanneer de zorgen, angst of paniek minder worden, verdwijnt ook de aandacht voor piep in het oor en verdwijnen vaak ook de samengaande klachten. Anderen hebben hier hulp voor nodig.

Ben jij niet bij de gelukkigen die het spontaan naar de achtergrond konden drukken? Binnenkort maak ik een gratis stappenplan beschikbaar. Zo kan je juiste stappen zetten om minder last te ervaren van jouw stoorgeluid. Hou de website en sociale media in de gaten.

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.