TINNITUS

Stilte, vriend of vijand?

Tinnitus
Karen
op 26 oktober 2020 -- 3 min. leestijd

Als jij tinnitus ervaart durf ik wedden dat jij - meer dan eens - verlangt naar een moment stilte.

Wikipedia omschrijft stilte als volgt:

"Stilte is de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd. Stilte kan echter ook als beklemmend of bedreigend worden ervaren. De ervaring van "geen geluid" betekent niet dat er geen geluid aanwezig is."

Een andere definitie vond ik bij "de dag van de stilte":

"Akoestische stilte is de afwezigheid van geluid. Dat is bijna nooit een feit. Of we een omgeving als stil ervaren is niet persé afhankelijk van het aantal decibellen. Natuurgeluiden versterken vaak de stilte-ervaring."

Akoestische stilte zoals hierboven beschreven staat, bestaat niet. In de Verenigde Staten vind je volgens het Guinness book of records de stilste plek op aarde. De geluiddichte 'dode kamer' staat in het Orfield laboratorium in Minnesota. Hemels, zou je denken. Maar dat blijkt tegen te vallen. Daar hoor je je hartslag, het gerommel van je ingewanden, het bloed dat door je aderen stroomt... gekmakend. Het langste dat ooit iemand in deze kamer kon verblijven is 45 minuten.

stilte

Sterren aan een donkere hemel

In stilte is tinnitus vaak veel harder aanwezig. Dat valt velen vooral 's avonds op, in bed. Een analogie die we kunnen gebruiken om dit fenomeen te verklaren is deze met sterren aan de hemel:

We kunnen tinnitus bekijken als de helderheid van sterren in een nachtelijke hemel. Door het contrast tussen de steren en de donkere achtergrond op het platteland vallen de sterren op. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker satellieten voorbij komen. Eens je de sterren hebt gezien aan die donkere hemel, kan je ze niet meer 'niet zien'. Diezelfde nacht zijn de sterren zijn vanuit een verlichte stad veel minder zichtbaar. Bij daglicht smelten de sterren zelfs samen met de lichte achtergrond en zijn ze niet meer waar te nemen, hoewel ze er nog steeds zijn. De sterren zijn niet weg, ze zijn enkel niet meer te zien.

Hetzelfde geldt voor tinnitus. Door andere geluiden te laten horen, verdwijnt de tinnitus naar de achtergrond en is minder prominent aanwezig. Hij is er nog wel, maar je hoort 'm minder.

Voorkom stilte

Geluid op de achtergrond zorgt dat jouw tinnitus minder zal opvallen. Denk maar even terug aan het voorbeeld van de sterren aan de hemel. Een zacht muziekje of iets wat verschillende betekenisloze geluiden afspeelt, is voor velen een welgekomen hulpmiddel. Betekenisloze geluiden kunnen van alles zijn. Denk maar aan witte ruis of het geluid van een ventilator.

Persoonlijk aangepaste geluidsverrijking is het meest effectief. Dit vind je in de vorm van een hoortoestel. Hierbij wordt rekening gehouden met individuele verschillen tussen de twee oren. Het houdt ook rekening met het feit of een boost van de signalen al dan niet nodig is om de verminderde input naar de hersenen te compenseren. Dit is namelijk in de meeste gevallen de oorzaak van tinnitus.

Zelfs tijdens het slapen kunnen geluiden verlichting bieden. Ons oor is in tegenstelling tot onze neus, een zintuig dat nooit slaapt. De hersenen zijn nog steeds actief terwijl we slapen. Daarom kan het creëren van contrast met de hersenactiviteit van de tinnitus ons vermogen verbeteren om langer in diepe slaapcycli te blijven. 's Nachts hoortoestellen dragen is dan weer niet aangewezen: het is niet comfortabel en kan ook nog andere ongemakken met zich meebrengen. Lyric van Phonak vormt hierop een uitzondering. Dit is een volledig onzichtbaar hoortoestel dat je dag en nacht inhoudt. Zeker de moeite om je hierover verder te informeren.

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.