PSYCHOLOGIE

Interview met relaxatietherapeute Myrthe Rombauts

Psychologie
Karen
op 06 februari 2024 -- 6 min. leestijd

Een belangrijk element in nagenoeg elke tinnitusrevalidatie is ontspanning of relaxatie. Gemakkelijker gezegd dan gedaan zo blijkt in de praktijk. Gelukkig zijn er experts zoals Myrthe Rombauts die jou hierbij kunnen helpen.

Jouw volledige beroepstitel is arbeidspsycholoog en relaxatietherapeut. Die relaxatietherapie is voor velen nog onbekend. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Relaxatietherapie is eigenlijk niets meer dan leren ontspannen. Het komt vaak pas op mensen hun pad wanneer ze over hun grenzen gingen, bijvoorbeeld tijdens een burn-out of een andere dip. Eigenlijk is het voor iedereen relevant, want je leert naar je lichaam luisteren en het zelf tot rust brengen. Als je eenmaal de technieken kent die voor jou goed werken, ben je niet (meer) afhankelijk van iets of iemand om innerlijke rust te voelen. Je weet dan hoe je jouw ademhaling, spieren en mindset kan inzetten, 3 dingen die je al-tijd bijhebt :-). Wat niet wil zeggen dat je het altijd alleen moet doen natuurlijk.

Hoe werk je daar concreet naartoe in de praktijk?

Mijn cliënten zijn ondernemers of leidinggevenden: ze voelen hoe belangrijk het is om zich krachtig te voelen, om er te kunnen staan. Om die kracht te kunnen voelen, zijn rust en helderheid belangrijke voorwaarden. Naast dat ik hen leer hoe hun lichaam en brein tot rust te brengen, is diepe relaxatie ook een tool die ik inzet in de therapie zelf. Vanuit diepe rust kom je namelijk tot andere inzichten dan in een "gewoon" gesprek. Je bereikt een diepere laag, waarvan je je voordien nog niet bewust was.

Ik zie in de praktijk dat tinnitus ook heel vaak spanning met zich meebrengt. Maar ook het omgekeerde is vaak waar, spanning kan leiden tot meer last van tinnitusklachten. Zie jij in je praktijk vaak mensen met tinnitus of overgevoeligheid voor geluid?

Tinnitus komt niet vaak ter sprake, maar tot nu vroeg ik er ook niet expliciet naar. Het zou me niet verbazen dat het een klacht is die mensen al zo gewoon zijn dat ze het niet vermelden. Overgevoeligheid voor geluid komt wel vaak ter sprake: enerzijds als stressklacht en anderzijds als kenmerk van hoogsensitiviteit. Beiden kunnen ook weleens verward worden, maar het belangrijkste is te weten dat plotse overgevoeligheid voor geluid een duidelijk teken van overprikkeling kan zijn. Je zenuwstelsel is overspoeld door alle input en kan deze niet meer verwerken zoals voorheen. Dan is het nuttig om jezelf tot rust te (leren) brengen.

Hoe kan jij als relaxatietherapeut je steentje bij dragen bij de revalidatie van tinnitusklachten?

Hoe ik het zelf ervaar, ik heb ook tinnitus, is relaxatietherapie vooral waardevol in het omgaan met de klachten. Ik ken intussen de 3 manieren waarin tinnitus zich bij mij voordoet: een hele lichte piep die ik alleen hoor als het muisstil is, een luide tuut die ik m'n intern alarmsysteem noem, omdat die me waarschuwt als ik me mentaal teveel inspan en een getril of gebrom dat ook een waarschuwingsteken is. Relaxatietherapie helpt om stress-signalen te herkennen en ook heel goed te weten wat je op die momenten nodig hebt. Dus het gaat dan niet om "ik wil van die klacht vanaf", maar eerder: wat komt die klacht me vertellen? Welke waarschuwing is dit en wat kan ik ermee doen? Daarnaast is stressbeheer nuttig in het voorkomen van tinnitus én het omgaan met de stress die je misschien krijgt door je tinnitus.

9.jpg

Is relaxatietherapie hetzelfde als yoga en mediteren?

Er zijn zeker gelijkenissen. Yoga en meditatie zijn vaak ontspannende activiteiten, al is dat niet het hoofddoel. Dat is het bij relaxatietherapie wel: je leert hoe je jouw ademhaling, spierspanning en brein inzet om je zenuwstelsel naar rustmodus te brengen. De ontspanning die je kan bekomen met relaxatietherapie is een stuk dieper dan bij yoga en meditatie: je balanceert tussen slaap en waak. Anderzijds zijn er ook heel wat oefeningen die je tussendoor tijdens de dag kan doen, die je niet zo diep in ontspanning brengen en toch helpend zijn.

Voor sommigen klinkt relaxatietherapie zweverig. Is het stiekem ook een beetje zweverig of kan het echt concreet zijn?

Als ik mijn klanten mag geloven, ben ik pragmatisch en to the point. Dat zijn elementen die ik zelf ook als voorwaarde stel als ik besluit een nieuwe studie te volgen. Ik deed mijn studie relaxatietherapie aan de KU Leuven, waar je enkel kan deelnemen als je (para)medisch geschoold bent. Relaxatietherapie bestaat uit wetenschappelijk onderbouwde technieken, maar de aanpak van een therapeut kan wel verschillen. Mijn voorkeur gaat naar een wetenschappelijke basis in combinatie met het openstaan voor andere waardevolle visies, zoals ook spiritualiteit er een kan zijn.

Wat is het verschil tussen iets leuks doen ter ontspanning en relaxatie?

Mooie vraag. Als je iets leuks doet ter ontspanning krijg je, afhankelijk van de activiteit, nog steeds heel wat prikkels binnen en blijf je ook in een actieve modus. Denk aan sporten, tv kijken of een babbel met een vriend(in). De ontspanning die je bereikt met diepgaande relaxatietechnieken brengt je tot een punt tussen slaap en waak. In wetenschappelijke taal: iets leuks doen ter ontspanning activeert in vele gevallen je sympathisch zenuwstelsel oftewel je actieve modus. Dat is wat er ook gebeurt bij stress. Het is dus wel leuk, maar biologisch gezien is het geen rust of herstel. Met relaxatietherapie activeer je de tegenhanger: het parasympathisch zenuwstelsel. Dat deel van je zenuwstelsel staat in voor herstel en rust.

Kunnen mensen hier ook zelf mee aan de slag?

Zeker! Da's mijn hoofddoel: mijn klanten helpen uitzoeken welke technieken goed voor hen werken zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen.

Is er een kleine oefening of tip die je alvast kan delen?

De makkelijkste, snelste en effectiefste ademhalingsoefening kan iedereen onmiddellijk toepassen: adem langer uit dan je inademt. Doe dit eens een minuutje: adem rustig in (eventueel via je neus), adem dan langzaam uit (eventueel via je mond) en zorg dat die ademteug langer duurt dan je inademing. Als je dat doet, maakt je lichaam acetylcholine aan. Da's een stofje dat je parasympathisch zenuwstelsel, je rustmodus dus, activeert. Echt doen he, dit kan je overal en op elk moment doen :-)

Is er nog iets dat je met ons wil delen?

Zoals altijd als je met iets nieuw wil starten: maak het jezelf gemakkelijk en begin klein. Als je meteen alles onder de knie wilt hebben dan is de berg zo groot dat je het waarschijnlijk opgeeft door de druk. Het grote verschil zit in de kleine momenten waarin je besluit het net wat anders aan te pakken.

Hartelijk dank Myrthe voor deze waardevolle inzichten!

📸 door Ellesvisuelles

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.