Interview met NKO-arts Dr. Delanghe
Iedereen die met tinnitus te maken krijgt, komt vroeg of laat bij de neus-keel-oorarts terecht. Dr. Delange is neus-keel-oorarts in Bornem en nam de tijd om uit de doeken te doen wat jij mag verwachten bij een bezoek aan de NKO-arts.
Laten we beginnen bij het begin, is het nodig dat iedereen met tinnitus onmiddellijk een NKO-arts ziet?
Wanneer tinnitus plots ontstaan is door een duidelijke oorzaak (vb lawaaitrauma) en/of gepaard gaat met een plots gehoorverlies dan is het best om binnen de 3 dagen een NKO-arts te raadplegen. Bij andere vormen van tinnitus kan je ook bij je huisarts terecht die de triage maakt of de klacht wel of niet door een NKO-arts moet bekeken worden. Zo kan tinnitus die bv ontstaan is tijdens een verkoudheid met oorontsteking perfect verdwijnen wanneer de verkoudheid/oorontsteking door de huisarts behandeld wordt.
Raadpleeg binnen de 3 dagen een NKO-arts wanneer tinnitus plots onstaan is door een duidelijke oorzaak en/of gepaard gaat met plots gehoorverlies.
Veel patiënten zien verschillende neus-keel-oorartsen in hun zoektocht naar geschikte hulp bij tinnitus. Zijn er specifieke tinnitus NKO-artsen?
Er bestaan geen erkende subspecialisaties binnen de NKO-discipline. Dit wil zeggen dat élke NKO-arts in staat is de hele NKO-regio te onderzoeken en er diagnoses te stellen. Voor behandeling zal soms wel beslist worden dat een verwijzing naar een collega NKO-arts met bijzondere expertise in een bepaald NKO-domein nodig is (vb oncologie, Cochleair Implant, …). Deze hyper-gespecialiseerde collega’s vind je vooral in de grotere NKO-centra en universitaire ziekenhuizen. Zelf heb ik na mijn opleiding tot NKO-arts nog een bijkomende revalidatieopleiding gevolgd van 3jaar. Hierdoor ben ik naast NKO-arts ook revalidatiearts voor gehoor-, spraak-, taal- en stemstoornissen.
Waaraan mag iemand die met tinnitus bij de NKO-arts komt zich verwachten?
Alles begint met een aftoetsend gesprek over de tinnitusklacht: wanneer ontstaan, éénzijdig/tweezijdig, andere oorproblemen, voorgeschiedenis, impact op dagelijks leven, … Nadien zal er steeds een onderzoek gebeuren: microscopisch oor-onderzoek, drukmeting en een gehoormeting. Afhankelijk van deze resultaten zal beslist worden of nog bijkomende onderzoeken nodig zijn (vb beeldvorming). Nadat alles samengelegd is kan beslist worden welke behandeling mogelijk/noodzakelijk is.
Heb je voldoende ruimte tijdens consultaties om de tinnitus problematiek te kaderen?
Zelf probeer ik steeds voldoende tijd te nemen bij (tinnitus)patiënten om, na onderzoek, de diagnose en het behandelingsplan te bespreken. In overleg starten we een behandeling die gekenmerkt is door 2 zaken: optimaal medisch onderbouwd én afgestemd op de patiënt. Bij tinnitus-patiënten kan een eerste consultatie al eens onverwacht uitlopen. Dit is niet ideaal voor de dagplanning, maar elke patiënt heeft recht op de nodige counseling. Wanneer blijkt dat éénmalige informatie niet voldoende geruststelling of positief effect heeft, verwijs ik deze patiënten door naar gespecialiseerde tinnitus-begeleiders.
Een goede behandeling is optimaal medisch onderbouwd én afgestemd op de patiënt
Wat fijn om te horen dat je de tijd neemt. Naar welke andere (para)medische disciplines is het soms nodig om patiënten met tinnitus door te verwijzen?
Het is bij elke patiënt verschillend welke samenwerkingen nodig zijn voor de behandeling van tinnitus. Zoals eerder al vermeld is de huisarts ook een belangrijke schakel. Daarnaast verwijs ik ook naar andere hulpverleners. Gehoorverlies gaat vaak hand in hand met tinnitus. Wanneer dat het geval is kan correctie van het gehoor door hoortoestellen beterschap brengen. Daarvoor verwijs ik patiënten naar een audicien. Ook spierspanningen ter hoogte van de nek-, kaak- en schouderregio kunnen tinnitus negatief beïnvloeden. Als hiervan sprake is, verwijs ik door naar een kinesitherapeut. Massage en mobilisatie van deze regio kan beterschap brengen. Soms is er een verwijzing naar een stomatoloog nodig. Kaakproblemen door bijvoorbeeld langdurig tandenknarsen/tandenklemmen beïnvloedt tinnitus namelijk ook negatief. Voor een aantal mensen is het moeilijk om op een correcte/gezonde manier om te gaan met hun tinnitus. Eenmalige counseling door de huisarts/NKO-arts is dan onvoldoende. Zij hebben baat bij een gespecialiseerde begeleiding door een tinnitus therapeut in meerdere sessies.
Heb je soms het gevoel dat je zelf onvoldoende kan betekenen voor iemand met tinnitus?
Elke tinnitusklacht op mijn eentje opgelost krijgen is een utopie. Daar ben ik mij ten zeerste van bewust. Samenwerking met (para)medische collega’s die op een wetenschappelijk onderbouwde manier tinnitus mee behandelen vind ik zeer waardevol. Mensen de juiste weg wijzen geeft me ook veel voldoening.
Is er nog iets wat je wil delen?
Vaak vloeien er in mijn consultatie tranen bij tinnituspatiënten. Ik ben al meer dan 20 jaar werkzaam als NKO-arts en deze lange periode heeft mij geleerd dat ook de angstigste, ongelukkigste patiënten vaak later terugkomen met een ander NKO-probleem en vermelden dat hun tinnitus voor hen geen probleem meer is: verdwenen, niet meer storend, aanvaard, een plaats gegeven, … Ik probeer elke (wanhopige) tinnituspatiënt deze boodschap mee te geven: hoe moeilijk het op dit moment ook is, verlies nooit het geloof dat samen met de juiste mensen rondom je je tinnitus als klacht ooit zal verdwijnen.
Bedankt Trui voor deze waardevolle inzichten en hoopgevende woorden voor wie met tinnitus te maken krijgt.
- DELEN :